sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Tiehpi-pentukurssi / 2 (neljästä) pentutoko tunti

Saimme kutsun Tiehpi-kennelin (paimensuk. lapinkoirat) lauantaiselle pentukurssille. Anu ja J-V ovat kokeneita operantin koulutustavan tuntijoita ja haluavat jakaa tietoaan pentujensa uusille omistajille. Paikalla oli heidän kasvateistaan kolme n. 5 kk ikäistä pentua plus Mauno. Mukavaa, että Maunokin on 'yksi Tiehpeistä'. :)

Otimme ohitusharjoituksia, hihnassa käyttäytymistä, hampaiden katsomista (tosi hyvän vinkin sain tähän!), istumista, maahanmenoa, ihmisen kiertämistä ym. Parisen tuntia vierähti koulutukseen ja jutusteluun aikaa. Paljon tuli uutta asiaa minulle, koska operantti tapa on valitettavasti minulle melko outo koulutusmuoto. Hyvältä ja ennenkaikkea tehokkaalta keinolta kyllä vaikutti, yllätyin suuresti miten nopeasti Mauno tuntui haluttuja asioita hoksaavan. Kiitos Anu ja J-V!! :)

Sunnuntaina kävimme pentutokon toisella tunnilla. Mauno koetteli hermojani haukkumalla tunnin alussa, kun seisoin passiivisena. Haukkutreenaus hakua varten on siis mennyt hyvin perille! Juttelin kouluttajan kanssa asiasta ja hän ehdotti etten itse haukuttaisi koiraa vaan antaisin jonkun kaverini tehdä sitä. Ja kaippa sitä voisi pikkuhiljaa alkaa sinne metsään treeneihinkin ottamaan mukaan, kunhan ollaan ensin saatu maalilla pysyminen varmemmaksi.

Tunnilla treenasimme seuraamisen lähtöä, maahan menoa, ohitustilanteita, ihmisten ja koirien tervehtimistä (tai pikemminkin tervehtimättä jättämämistä) ja luoksetuloa. Lopuksi rauhoituimme vielä hetken, ennen autoon menoa. Seuraamisen lähtö menee jo hyvin, lisää treeniä toki vielä vaatii. Maahanmenon Mauno tietää sekä käsimerkistä että sanallisesta käskystä. Minun tulisi nyt valita kumpaa aion käyttää. Luultavasti sanallinen käsky on helpoin minulle itselle, käsiä kun tuntuu muutenkin usein olevan kolme liian vähän. Luoksetulot meni tosi hyvin, Mauno tuli tosi reippaasti täyttä laukkaa! :) Ohitustilanteet menivät kans hienosti, kontakti on meidän vahvuus. Kotitehtäväksi saimme seuraamisen yhdistettynä kulmiin. Ihan vain pari metriä seuraamista ja 90 asteen käännös jonka jälkeen palkka ja pieni tauko.

Tunnin lopuksi kävimme vielä leikittämässä pentuja (Mauno ja samanikäinen bokseri-poika) läheisellä nurmialueella. Mukavan vauhdikasta oli samanikäisten ja -kokoisten poikien leikki. Kotiin päästyämme Mauno ryömi sohvan taakse nukkumaan, tiedossa ihan vapaa ilta molemmille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti